Världens minsta kontinent

Oceanien, kontinenten som ibland felaktigt kallas för Australien. Förståeligt dock då Australien står för hälften av befolkningen i Oceanien. Oceanien består mestadels av öar och Fiji är en ögrupp med över 300 öar utspridda i Stilla Havet där ca 100 är permanent bebodda. Efter Australien på befolkningsmängd hittar vi Papua Nya Guinea följt av Nya Zeeland.

 

Australien

Australien, med en hög befolkning på ca 25 miljoner får ändå ses som ganska glesbefolkat då det är det sjätte största landet på jorden.

Det stora landskapet gör att klimaten är väldigt olika beroende på var du befinner dig. Nordöstra delarna är det mer tropisk regnskog medan centrala delarna är torr öken med extrem hetta. Flest människor bor i sydöstra delarna där det är ett mer behagligt klimat. Här finner vi dom populära storstäderna Sydney och Melbourne, men även Brisbane, Adelaide och huvudstaden Canberra. På östra sidan av Australien finner vi en annan populär stad, Perth. Australien har ofta städer med på dom årliga listerna om Bäst städer att leva i. Melbourne låg etta på listan från 2018 med Adelaide på delad femteplats och Perth som sjua.

 

Nya Zeeland

På Nya Zeelands norra ö hittar vi både huvudstaden Wellington på den södra delen, men också den största staden Auckland på dom norra delarna. Vilket också gör den mest populär för turism. Filmatiseringarna av Sagan om ringen och Hobbit som är inspelade på Nya Zeeland har inte gjort att turismen minskat heller direkt. Sedan den första av filmerna släpptes 2001 har turismen ökat med nästan 100%. 

Sommarperioden här är någon gång från november till april där en normal temperatur ligger på runt 24 grader. Den södra delen som ligger närmre Antarktis är kyligare och på sommaren ligger graderna på runt 19 och vintern ner mot några enstaka grader. 

sydney
Sydney - New South Wales - Australia